5 tips om je projectdoelstellingen te behalen

projectdoelstellingen

Als project manager ben je vooral bezig met het plannen en het opvolgen van je project. Maar elk project is uniek en telkens dien je rekening te houden met tal van interne en externe factoren. Met deze 5 slimme tips blijf je in een pro-actieve modus in plaats van in een re-actieve modus.

Tip 1 : Ken de project doelstellingen en de verwachtingen

Wat wil de opdrachtgever met het project bereiken of realiseren ? Dit gaat meestal verder dan het eigenlijke project resultaat. Zijn de verwachtingen van de belangrijkste stakeholders (investeerders, enz) aansluitend of tegenstrijdig ? Zijn de gewenste functionaliteiten in lijn met het verwachte resultaat en het beoogde doel ? En last but not least, is het beschikbare budget en de beschikbare tijd voldoende om het project resultaat te realiseren en het project doel in te vullen ?

Tip 2 : Elk project heeft een gefaseerd verloop

Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. Alles gebeurt in fazen en in stapjes. Elk project heeft minstens 3 fasen : voorbereiden, realiseren en afronden. Elke fase heeft zijn specifieke inhoud met bijpassende vereisten. Hou ook rekening met de criteria gekoppeld aan de fase overgangen.

Tip 3 : Werk met een sterk team

Als project manager leid je niet alleen het project, maar leid je ook het project team. Zo weten groepsleden duidelijk wat er van hen verwacht wordt. Het project succes is gekoppeld aan de kwaliteit en de sterkte van het team. Dat team bestaat uit leden die goed kunnen samenwerken en die hun individuele skills en expertises op elkaar kunnen afstemmen.

Tip 4 : Open communicatie

Beroerde communicatie is één van de hoofdoorzaken van falende projecten. Open communicatie binnen jouw team is cruciaal voor een vlotte en soepele samenwerking. Maar duidelijke en correcte communicatie met de project stakeholders is minstens even belangrijk. Plan regelmatige overlegmomenten in zodat je de vinger aan de pols houdt en snel kan anticiperen op kritische situaties en wijzigingen.

Tip 5 : Hou een vinger aan de pols

Volg je project nauwgezet op aan de hand van parameters. Zo weet je snel waar er zich een probleem stelt. Verspilde tijd en verspild budget zijn nefast voor een project. Anticipeer op kritische situaties en vergeet niet te luisteren naar je team. Zij kunnen je dikwijls meer vertellen dan de cijfertjes in je project dashboard.

Conclusie

Wil je meer weten over het zorgvuldig inplannen van jouw project, lees dan het gratis e-boek “Mijn Eerste Project” .

Ben je reeds vertrouwd met projectmanagement of projectmatig werken, maar wens je jouw aanpak te laten evalueren of optimaliseren, neem dan vrijblijvend contact op voor een PM Scan.

Nog niet helemaal zeker hoe PM Studio jou kan verder helpen om met projectmanagement aan de slag te gaan, of hoe wij jou kunnen begeleiden met het personaliseren van jouw projectaanpak ? Contacteer ons voor een vrijblijvende Discovery Session.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.