De 3 grootste Project Management trends sinds 2017

Projectmanagement en de bijbehorende vaardigheden en technieken worden elk jaar belangrijker voor bedrijven om een succesvolle realisatie van hun investeringen te waarborgen.

Welke zijn nu de 3 grootste project management trends sinds 2017 ?

project management team

Trend 1 : Agile PM wordt ook buiten IT-projecten geaccepteerd

Softwareontwikkeling is lange tijd de primaire basis geweest voor Agile project management, maar we zien dat Agile technieken nu ook worden gebruikt buiten de IT-industrie. Meer teams ontdekken de voordelen van gestructureerde iteraties en Kanban-borden.

Trend 2 : Gemengde of hybride PM-methoden

Ben je “Waterfall” of “Agile” ? Of iets anders ?
Bedrijven en organisaties hebben de neiging om zich te richten op typische PM-standaarden (PMI PMBoK), methodologieën (Prince2) of benaderingen (Scrum) om hun projecten te plannen en uit te voeren.

Om op een bepaald niveau van Organisational Project Management Maturity (OPMM) te zijn, moet men een “officieel” projecthandboek hebben. Een richtlijn of procedure die door alle projectmanagers op alle projecten wordt gebruikt. Organisational Project Management Maturity (OPMM) komt niet vanzelf. Daarin moet je als bedrijf investeren en groeien. Sommige bedrijven huren gecertificeerde projectmanagers in (om van hun technieken en ervaringen te leren) of ze investeren in de opleiding van eigen getalenteerde medewerkers tot professionele projectmanager.

Het echte leven is echter anders. Projecten zijn per definitie uniek, dus de toegepaste technieken moeten flexibel genoeg zijn om aan het doel te beantwoorden. Dit is waar de meeste klassieke methoden falen.

De gemengde of hybride projectmanagementsystemen daarentegen, zijn een combinatie van verschillende methoden en kaders om aan de specifieke behoeften van elk project te voldoen. Ze zijn nog steeds compatibel met de klassieke systemen, maar veel flexibeler in gebruik en gemakkelijker aanpasbaar aan de project omstandigheden. Deze hybride project management concepten kunnen ook meegroeien met de expansie van het bedrijf van micro-onderneming tot multinational.

Trend 3 : Meer aandacht voor soft skills en leiderschap

Projecten worden geïnitieerd en geleverd door mensen; niet door robots. Gelukkig zijn niet alle mensen hetzelfde. We hebben verschillende achtergronden, verschillende standpunten, spreken verschillende talen, enz.

a boss says go, a leader says let's go

Samenwerking in teamverband is een van de belangrijkste elementen in een project. Teambuilding en samenwerking worden gestuurd door de leiderschapsvaardigheden van de projectmanager. Tijdens de samenwerking wisselen we informatie, ideeën, inzichten uit en nog veel meer. We communiceren door gebruik te maken van verschillende communicatiestijlen, media, kanalen, enz. Zelfs body language, kledij, humeur en attitude spelen een belangrijke rol.

Het is dus duidelijk dat soft skills, emotionele intelligentie en empathie ook steeds belangrijker worden. Maar die soft skills zijn niet te vangen in een softwaretool ! Deze software tools zullen alleen de communicatie tussen teamleden en stakeholders vergemakkelijken. Zo kunnen deze tools ook de efficiëntie en effectiviteit in werk, inzet en tijdsmanagement verbeteren.

Heb je meer interesse hoe je zelf , of jouw team kan optimaliseren qua soft skills en leiderschap ? Neem even polshoogte op PM Studio Grow & Perform of contacteer ons even voor meer info.

Ondersteuning nodig ?

 • Discovery Session
  Contacteer ons vrijblijvend om te overleggen welk PM Studio product of dienst het best past bij jouw situatie
 • Blueprint Session
  Evalueer samen met ons jouw project voorbereiding
 • Strippenkaart
  Wij staan ter beschikking om jou te helpen om de tools en technieken zo efficiënt mogelijk in te zetten via een persoonlijke begeleiding.
 • Memberships
  Dankzij onze membership formules heb je extra voordelen op de aangeboden producten en diensten
 • PM Services of In-Person begeleiding
  Samen met jou werken wij een gepersonaliseerd actieplan uit om jou, jouw team en jouw onderneming naar een hoger niveau te tillen