Een “One-Size-Fits-All” aanpak bestaat niet

one-size-fits-all

Projecten zijn uniek

Projecten worden gepland, uitgevoerd en opgeleverd door mensen. Al die mensen zijn verschillend. Ook al lijken ze soms sterk op elkaar, toch zijn ze uniek. Dat is net zo bij projecten. Projecten kunnen sterk op elkaar gelijken, maar elk project is uniek.

Omdat elk project en elke project omgeving of project situatie uniek is, zal ook de bijhorende projectaanpak daarop moeten worden afgestemd.

Een projectmanagement methode direct uit het boekje zal hoogstwaarschijnlijk niet werken in jouw specifieke project, omdat die methode te algemeen is. Ze is niet aangepast aan jouw specifieke situatie.

Want een “One-Size-Fits-All“ methode bestaat NIET !

Projectmanagement is vakmanschap

Een loodgieter is een vakman met specifieke kennis en een aangepaste gereedschapskist. Dat is net zo voor een elektricien, een schrijnwerker of een auto mecanicien. Je zal in alle gereedschapskoffers gelijkaardige werktuigen vinden, doch ze zijn afgestemd op een specifiek gebruik. De schroevendraaiers van een elektricien, een automonteur en een schrijnwerker, zijn allemaal net verschillend.

Zij kunnen zich misschien met elkaars gereedschap behelpen, maar het is en blijft behelpen (lees knoeiwerk). Goed vakmanschap vraagt om goed en aangepast gereedschap. Uiteraard hoort daar ook nog een groot stuk vakkennis bij.

Verschillende soorten schroevendraaiers (credit Hultafors)

Dat is net hetzelfde voor een projectmanager. Zijn vakkennis en zijn (aangepaste) gereedschapskoffer laten hem toe om de juiste hulpmiddelen en technieken te gebruiken op het juiste moment. Hij zal voor elk project en voor elke projectsituatie het juiste instrumentarium gebruiken.

Dat vraagt om een “tailoring” of een “customizing” of een personalisatie waarbij de theorie uit de projectmanagement boeken naar een real-life situatie wordt gekneed.

Want een “One-Size-Fits-All” aanpak bestaat NIET !

Personaliseren of “Tailoring”

De projectmanager dient dus niet alleen kennis te hebben van één of meer theoretische modellen, maar dient bovendien ook zeer goed te weten hoe deze te kneden naar een specifieke projectsituatie. Het project succes valt of staat met het gebruik van de juiste (aangepaste) technieken en hulpmiddelen, op de juiste manier en op het juiste moment.

Onze hulp is beschikbaar.

PM Studio helpt ondernemers om de projectmanagement theorie op een pragmatische manier te personaliseren naar hun bedrijfssituatie. Bovendien wordt deze gepersonaliseerde projectaanpak ook afgestemd op de andere bedrijfsprocessen, zodat een geïntegreerd operationeel systeem ontstaat.

Beschouw ons als de kleermaker van jouw projectaanpak. Je kan bij ons terecht voor maatwerk of retouches.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.