Succes zie je niet altijd

succes_it's not always what you see

Sommige mensen lopen met hun succes te koop op straat. Die publieke “show-off” maakt deel uit van hun dagelijks leven en hun succes status

Anderen dan weer niet. Zij houden hun succes verborgen, maar genieten er wel van. Zij genieten stilletjes van een warm, intens gevoel van geluk.

Maar wat is geluk en wat is succes ? Is er een verband ?

Ik ben geen psycholoog of therapeut, dus ik begeef mij waarschijnlijk wel op gevoelig terrein.

succes_it's not always what you see

Leo Bormans heeft meer dan één boek geschreven over geluk en dat zelfs aan alle wereldleiders cadeau gedaan (The World Book of Happiness). Er is echter geen vaste definitie van “geluk”. Geluk wordt beschreven als een beleving, een gevoel van welbehagen. Via positieve psychologie kunnen technieken worden aangeleerd die het gevoel van geluk kunnen opwekken of intenser kunnen maken. Zo is er bijvoorbeeld het gevoel van “Flow”, een situatie waarbij je het gevoel hebt dat alles beter en vlotter gaat, waarbij afleidingen plots geen vat meer op je hebben en je concentratieniveau ongekende hoogten haalt. Deze situatie – waarbij jouw specifieke vaardigheden optimaal worden benut om een uniek probleem ten volle op te lossen – geeft niet alleen een gelukkig gevoel, maar ook een gevoel van succes : “yes , I did it!”

Maar wat is nu succes ? Ik heb nog geen sluitende definitie van succes gevonden. Bovenstaand voorbeeld illustreert wel een situatie waar persoonlijk succes wordt beleefd. Succes is dus net als geluk een positief gevoel , een positieve beleving.

Maar we vergelijken onszelf ook dikwijls met anderen die zogezegd succesvol zijn. Volgens wie ? Volgens welke maatstaf ? Moet je miljoenen op je bankrekening hebben om “succesvol” te zijn ? Moet je een hoge managementpositie hebben bij een toonaangevend bedrijf om succesvol te zijn ? Het niet kunnen vervullen van dat zogezegde ideaal beeld, legt een zware hypotheek op de positieve psychologie die we nodig hebben om ons succesvol te voelen..

Dus wat is nu succes ? De beste quotes die ik kon vinden zijn deze twee :

Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success. If you love what you are doing, you will be successful. – Albert Schweitzer

A successful life is one that is lived through understanding and pursuing one’s own path, not chasing after the dreams of others. –Chin-Ning Chu

Hoe maak je een (project)team succesvol ?

Maak hen gelukkig of geen ze een gevoel van geluk.

Geef hen aandacht, ondersteuning, medewerking, fijne uitdagingen tal van andere positief stimulerende prikkels (geen drugs J) zodat ze blij zijn dat ze in jouw groep/departement mogen werken. Dat ze blij zijn dat ze met deze collega’s te mogen samenwerken. Utopie ? Neen ! Kijk naar Frank Van Massenhoven die een stoffige, oubollige FOD transformeerde naar een hypermoderne cluster binnen de andere federale overheidsdiensten. Het is niet gemakkelijk, maar wel doenbaar mits een juiste visie en motivatie.

Nog een tip ? Maak succes zichtbaar !

Agile projectmanagement focust zich op teamwork en succes. Elke 2-4 weken wordt een pakket aan werk gedefinieerd in samenspraak met de opdrachtgever. Tijdens – maar vooral na – deze periode (sprint genoemd) wordt het afgeleverde resultaat als succes gevierd. Ieder zijn bijdrage wordt evenwaardig in de kijker gesteld. Dit repetitieve model van korte, intense werkperiodes gevolgd door een succesmoment werkt stimulerend. Zowel de opdrachtgever(s) als het team krijgt het gevoel dat het werk goed vordert en dat er continu resultaten worden geboekt. Uiteindelijk zal dit leiden tot een verhoogde efficiëntie en zal het team per sprint meer werk aankunnen omdat zij zich gelukkig voelen in hun werk.